woensdag 21 mei 2014

3000 meter DSM Baancircuit

Afgelopen vrijdag was het weer tijd voor een wedstrijd, een maand na de Euroma kruidenloop stond er dit keer een 3000 meter op het programma.

Doel was om onder de 10 minuten te duiken, met een PR van 10.27 zou dit echt geweldig zijn. Een teken dat we op de goede weg zitten. Het plan was vooraf om de eerste kilometer heel precies op 3.20 te lopen zodat ik op het einde niet in stort, en iets over heb. Maar ook dan zou alles een beetje mee moeten zitten, en dat deed het. Het was geweldig weer en de baan in Apeldoorn lag er goed bij, het was niet te warm en het waaide amper. Mijn start was om 7 uur. Om half 7 begonnen Wilco die ook de 3000 ging lopen en ik aan de warming up, ik deed het allemaal heel voorzichtig omdat ik al 4 weken geplaagd word door een knieband blessure waar ik momenteel nog wat last van heb. Gelukkig heb ik hier geen last van gehad tijdens de wedstrijd! 
10 Minuten voor de start deed ik mijn spikes aan en we moesten ons even melden. Normaal gaat alles vlekkeloos maar dit keer was er wat gedoe, omdat er zoveel aanmeldingen voor de 3000 meter waren waren de series niet op tijd ingedeeld, de lijst werd gewoon doormidden gehakt waardoor er 2 series waren met allebei snelle en allebei minder snelle lopers. Best onhandig maar geen ramp. Hier was alleen niet iedereen het mee eens, een jongen werd gediskwalificeerd omdat hij er een te groot probleem van maakte.

Al dit gedoe stelde de start een beetje uit wat mij de tijd gaf om even te kijken wie ongeveer even hard liep als ik. En wat een geluk, er was een man die op schema net onder de 10 minuten weg ging. Precies wat ik ook wilde. 
Ik besloot dus om in ieder geval de eerste kilometer hem te gebruiken als haas, als hij het tempo goed vlak kon houden. En dat kon hij.
De eerste kilometer kwamen we door in 3.20. Precies wat ik wilde, en precies op schema 10 rond. De 2e kilometer ging wat minder soepel, de bochten gingen minder snel, en op het rechte stuk versnelde hij waardoor ik nergens in kon halen. Niet dat ik daar veel energie voor had. De 2e kilometer ging in 3.25, 5 seconden te veel dus. Daarom besloot ik zo snel mogelijk de kop te pakken en dat lukte 900 meter voor de finish. De laatste kilometer zou iets sneller dan 3.15 moeten, niet onmogelijk dacht ik zelf, op de training loop ik dat nog best makkelijk. Maar tijdens een 3000 meter valt dat wel tegen. Tempo 3.15 lukte niet maar 3.20 nog wel, de laatste 200 meter moest in 34 seconden, alweer niet onmogelijk, op de training simpel maar na 2800 meter een stuk moeilijker. Zo'n 100 meter voor de finish liep de man die ik eerst als haas had gebruikt nog bij mij, en wij gingen sprintend zij aan zij naar de finish. Helaas had hij iets meer over en hij finishte net voor mij. Ik finishte in 10.03.32. Net niet onder de 10 maar ik ben toch zeer tevreden.
Reken ik dit om naar een 5 kilometer dan zit er zeker een dik PR in tijdens de 5000 meter in Wageningen 6 juni!

Ondanks de blessure dus een zeer geslaagde wedstrijd die perspectief biedt. Ook ben ik zeer tevreden hoe ik de race ingedeeld heb met splits van 3.20 3.25 en 3.18. Ik ben nergens te hard gegaan waardoor ik hem vrij vlak heb gelopen, heel anders dan vorig jaar! Wel had ik natuurlijk wat geluk met de haas.

Binnenkort loop ik in Wageningen de 5000 meter tijdens het Tartl├ętos loopgala, ik hoop daar 17.35 te lopen.

Ruben

Geen opmerkingen:

Een reactie posten