dinsdag 10 juni 2014

Tartlétos Loopgala

Vrijdag zo rond 6 uur vertrokken we uit Hattem, samen met Anne, Jethel, Gerard en Jurian. Het plan was dat we allemaal, behalve Gerard (de trainer) een wedstrijd zouden lopen in Wageningen tijdens het Tartlétos Loopgala, helaas was Anne de week ervoor geblesseerd geraakt, dus die kon enkel toekijken. 

In Wageningen op de baan was er een goede sfeer, mijn onderdeel, de 5000 meter stond als laatst op de chronoloog en de 800 meter van Jurian en Jethel zou daarvoor nog zijn. Voor de 800 meter waren er geloof ik 8 series en bij de 5000 meter waren er 3. Alle series waren op tijd ingedeeld en dus waren de categorieën gemixt. Ik had 17.35 opgegeven om in een goede serie te komen, normaal zit je dan namelijk in de snelste serie. Echter is het niveau bij deze wedstrijd zo hoog dat ik in de laatste serie zat. Wat betekende dat ik pas om 10 over 10 moest starten, ik moest dus 3 uur lang wachten. De anderen 1.5-2 uur. Het wachten was nogal saai maar er was wel wat te zien op de baan, alle afstanden waren erg sterk bezet, al heeft de wedstrijd sinds dit jaar geen internationale status meer, wat internationale toppers er van weerhield hier te lopen aangezien die status nodig is voor het kwalificeren voor EK's  en WK's. Maar zelfs zonder die status werd er "gewoon" 1.52 op de 800, 3.56 op de 1500 en 14.33 (door 2 lopers) op de 5000 gelopen.


Na oneindig vaak gerekt te hebben, afgewisseld met soms een stukje loslopen, begon ik weer met rekken en loslopen, echter was het dit keer 30 minuten voor de start. Zo'n 15 minuten voor de start liep ik een paar versnellingen en deed ik mijn spikes aan. 

Bij de start was het dringen, we werden volgens de lijst op een rij gezet, ik zat vrij ver naar buiten. Zodra we liepen was het nog meer dringen, ik kon nergens tussen komen dus ik besloot na 30 meter er al voor te gaan. De eerste kilometer heb ik het haas werk gedaan en we kwamen door in 3.24. Iets te hard aangezien ik wilde beginnen met 3.30. Daarna namen wat anderen de kop over, na zo'n 3 kilometer kreeg ik het zwaar. Ik had het gevoel dat er steeds tempowisselingen in de groep waren, wat de GPS data bevestigt. Ik kwam uiteindelijk achter de groep te lopen en zakte steeds verder weg. 17.35 leek niet meer haalbaar en zelfs onder de 18 minuten leek bijna onmogelijk. De laatste kilometer wilde niet meer en ik kreeg last van mijn buik, waar ik de hele dag al een beetje last van had, ik was al niet zo fit voor we vertrokken naar Wageningen. Maar toch lukte het om weer in het ritme te komen. Met nog 400 meter voor de boeg moest ik een ronde van 1.18 lopen om uit te komen op 18.00. Met nog 200 meter te gaan bleek ik geen winst gepakt te hebben, ik moest de laatste 200 nu in 38 seconden lopen. Wat eigenlijk helemaal niet zo snel is, maar bij een 5000 meter is het toch een stuk lastiger. Op de finish dacht ik 17.58 gelopen te hebben, de laatste 200 dus in 36! Maar op de uitslagenlijst de dag erna stond 17.59.53. Ik heb het dus wel heel spannend gemaakt maar onder de 18 minuten is eindelijk gelukt! 

Met een PR van 19 seconden ben ik best wel tevreden, maar ik weet dat ik harder kan. Zaterdag loop ik de 4 Mijl (6.4km) in Zwolle. Hier hoop ik een minuut harder te lopen dan vorig jaar, 23.23 dus, wat zeker haalbaar is.

Groet,
Ruben

Geen opmerkingen:

Een reactie posten